sâmbătă, 19 martie 2011

Educaţie pentru sănătate















In perioada 13-17 martie 2011 la Sinaia s-au desfăşurat cursurile adresate factorilor de decizie din sistemul naţional de educaţie. Proiectul “Oferte educaţionale inclusive extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copii din comunităţi dezavantajate cu precădere rurale în învăţământul preuniversitar din Romania” este implementat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în parteneriat cu Fundaţia Tineri pentru Tineri sub egida “Fericirea se naşte din sănătate”.

Proiectul urmăreşte dezvoltarea unor competenţe cheie cum ar fi: utilizarea unor noţiuni, concepte, legi şi principii specifice pentru sănătate, investigarea şi rezolvarea unor probleme vizând sănătatea şi promovarea unor valori şi atitudini de tipul: formarea unui stil de viaţă sănătos, respectul şi implicit responsabilitatea faţă de viaţa personală, sănătatea proprie şi a celorlalţi, dezvoltarea toleranţei si solidarităţii faţă de persoanele aflate în dificultate, dobândirea unui comportament ecologic etc.

Participanţii au fost instruiţi în Educaţie pentru sănătate în vederea promovării şi susţinerii implementării ofertelor educaţionale extracurriculare şi extraşcolare privind stilul de viaţă sănătos la nivelul comunităţii din care fac parte.

Cursul a fost structurat în 8 module:

Modulul 1: Introducere în stil de viaţă sănătos
Modulul 2: Educaţia în sănătate
Modulul 3: Comportament responsabil în sănătate
Modulul 4: Comunicarea şi motivarea factorilor cointeresaţi
Modulul 5: Principii de planificare, implementare, evaluare
Modulul 6: Elaboarea de strategii/ politici publice
Modulul 7: Promovarea programelor
Modulul 8: Practica – Construirea unei strategii

In ciuda conţinutului destul de neprietenos, fundaţia Tineri pentru Tineri a reusit prin formatorii săi de excepţie (si implicit prin activităţi creative) să ne familiarizeze cu ceea ce înseamnă educaţia pentru sanatate si cum poate fi promovata.
Pe langa acestea, cursul a oferit ocazia schimbului de experienţă cu consilieri din toata ţara (dat fiind ca fiecare judet a fost reprezentat printr-un consilier şi 4 inspectori).

Am surprins parte din activităţi în imaginile de mai sus pe care vi le pun la dispoziţie pentru a împărtăşi puţin din atmosfera de la Sinaia.

psiholog Clara Ruse – consilier şcolar Şcoala 66 şi Şcoala 77




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu